Com són les constel·lacions amb cavalls

Com son les constel·lacions amb cavalls i els seus principis, en sessió individual

constelando con caballos

Les constel·lacions familiars han estat una eina terapèutica clau per revelar les dinàmiques ocultes dins dels sistemes familiars i altres grups. Una evolució d’aquest enfocament és l’ús de cavalls en constel·lacions sistèmiques, un mètode que aprofita la profunda connexió emocional i intuïció d’aquests animals. Depenent de les circumstàncies, els cavalls poden assumir un paper més actiu com a representants clars dins del sistema, o bé interactuar amb altres elements o objectes naturals al camp, brindant una interpretació simbòlica i espontània de les tensions i energies sistèmiques.

  1. L’Enfocament Sistèmic de les Constel·lacions

L’enfocament sistèmic parteix de la idea que les persones no actuen de manera aïllada, sinó com a part de sistemes més amplis, com ara la família, el treball o l’entorn social. Aquests sistemes tenen les seves pròpies regles, energies i tensions que influeixen en el comportament i el benestar dels individus.

Les constel·lacions sistèmiques permeten visibilitzar aquestes dinàmiques ocultes, i l’ús de cavalls en aquest procés afegeix una capa de sensibilitat que amplifica la claredat amb què es perceben aquestes tensions.

  1. Ús d’elements naturals i objectes com a representants

En lloc d’utilitzar els cavalls com a representants, es poden emprar elements de la natura (com pedres, branques, flors) o objectes simbòlics (com figures o cintes) que representen diferents membres o aspectes del sistema que s’està explorant.

Aquests objectes són col·locats al camp de constel·lació, i els cavalls, en moure’s lliurement per l’espai, interactuen amb aquests elements de diverses formes: empenyent-los, olorant-los o simplement col·locant-se a prop seu.

Cada moviment que el cavall realitza amb aquests objectes es pot interpretar com un senyal sobre com estan funcionant les dinàmiques dins del sistema. Per exemple, si un cavall empeny repetidament un objecte cap a una persona, això podria simbolitzar una força o influència que aquesta persona no ha reconegut però que és present al sistema.

  1. El Paper dels Cavalls en les Constel·lacions

Els cavalls juguen un rol essencial com a “mediadors” en les constel·lacions sistèmiques a causa de la seva naturalesa intuïtiva i la seva capacitat per captar el llenguatge corporal i les emocions humanes. Aquests animals són extremadament sensibles al seu entorn i poden percebre energies o tensions dins del camp sistèmic.

Un dels principis fonamentals és que els cavalls, en estar lliures de prejudicis i filtres mentals, reflecteixen de manera autèntica les emocions i tensions que perceben. Això ajuda les persones a reconèixer amb més claredat quins aspectes del sistema no estan balancejats i com hi poden treballar.

  1. Interacció directa amb les persones

A més de la seva interacció amb els objectes, els cavalls poden involucrar-se de manera directa amb les persones que participen a la constel·lació. La interacció física que els cavalls generen, com apropar-se, empènyer suaument o bloquejar el pas d’una persona, es pot interpretar com un reflex de l’estat emocional o energètic d’aquesta.

Aquesta interacció pot ser molt reveladora. Un cavall que s’acosta a una persona que travessa un conflicte intern, o que s’atura davant d’un objecte clau del sistema, està actuant com un mirall de les dinàmiques no resoltes.

Els cavalls són extremadament sensibles a les emocions i tensions internes, cosa que els permet reaccionar de manera espontània i honesta davant del que passa al camp de constel·lació.

Cavalls com a Representants del Sistema

En algunes ocasions, els cavalls poden assumir el rol de representants clars dins de la constel·lació. Això passa quan el comportament reflecteix amb nitidesa el rol o l’energia d’un membre específic del sistema. Per exemple, un cavall pot simbolitzar una mare, un pare, o fins i tot una emoció reprimida com la por o la tristesa.

Aquest tipus de representació passa de manera orgànica, i els cavalls, amb la seva intuïció natural, poden “actuar” aquest paper de manera precisa i autèntica. El facilitador de la constel·lació i els participants observen com el cavall es comporta i quina és la seva dinàmica en relació amb els altres elements o persones, interpretant els seus moviments com a indicacions clares de les energies i tensions al sistema.

  1. El Camp de la Constel·lació com a espai viu

El camp de constel·lació es converteix en un espai dinàmic i viu, on no només les persones i els objectes estan connectats, sinó també els cavalls que s’hi mouen, i tota la resta d’animals i entorn natural.

La interacció del cavall amb els objectes i les persones reflecteix l’estat energètic del sistema, proporcionant una representació visual i emocional de les dinàmiques que sovint són fora de l’abast de la consciència.

En aquest context, els cavalls no assumeixen un paper simbòlic directe, però els seus moviments i reaccions físiques ofereixen claus importants sobre com s’estan manifestant les dinàmiques al sistema.

  1. Beneficis d’incorporar elements naturals i cavalls a les Constel·lacions

L’ús d’elements naturals i objectes en lloc de representacions humanes o animals ofereix diversos avantatges:

  • Major claredat: Els objectes són símbols neutres, cosa que evita projeccions o interpretacions errònies per part dels participants.
  • Reflex autèntic: Els cavalls interactuen de manera espontània i sense filtres amb els objectes i les persones, mostrant una imatge més pura del sistema.
  • Procés profundament connectiu: La interacció directa amb el cavall genera una connexió emocional més forta, permetent al participant sentir de manera més clara les dinàmiques que estan passant.
  • Procés en sessió individual: No cal fer la constel·lació en grup, sent una sessió o procés més íntim en treballar individualment a cada sessió.
  1. Conclusió

Les constel·lacions sistèmiques amb cavalls ofereixen una manera única d’explorar les dinàmiques familiars o sistèmiques. Els cavalls, a través de la seva interacció espontània i sense filtres, ajuden a revelar tensions i energies que altrament podrien romandre ocultes. Aquest enfocament, que barreja allò simbòlic amb allò emocional i allò físic, és una eina poderosa per a la sanació i el creixement personal,